Om Jessica

E-post: jessica@kostochhalsa.com

JAG ÄR JESSICA

Egentligen är nog mitt kostintresse sprunget ur min tid som bantare. Viktväktarna, cambridge, GI, etc. Ständigt på jakt efter den den optimala dieten. Quickfixen som utan för mycket ansträngning från min sida skulle ge mig rätt vikt, utan en tanke på att det skulle hålla långsiktigt.

Känner du igen dig? Om jag bara får bort de där kilona så kan jag leva som vanligt sen. Bli lyckligare. Komma i bikinin eller de där supersnygga jeansen. Inte sällan resulterar snabbsvälten i ännu fler kilon, sämre självkänsla eftersom vi är mästare på att trycka ner oss själva när karaktären tryter osv. Sen börjar man ändå om igen och tänker ”På måndag börjar mitt nya liv!”

Jag fick själv ordning på min kosthållning på ett stabilt sätt när jag hittade lågkolhydratkosten. Den har hjälpt mig att få en god relation till mat utan att behöva oroa mig för viktuppgång. Idag äter jag själv en kost med betydligt mer kolhydrater än tidigare eftersom min träning fungerar bäst då.  Vi är olika, tränar olika och har olika målsättningar. Därför behöver man titta på varje individ för att hitta ett passande kostupplägg.

Relationen till mat och matlagning ska vara enkelt, näringsrikt, mättande och fantastiskt gott!  Det var inte förrän jag kände mig trygg med min kosthållning, träning och blev viktstabil, som jag började fundera och läsa mer om hälsofördelarna med bra kosthållning. Hur kan man optimera sin hälsa efter de förutsättningar man har? Jag menar vikten är ju bara en del av en helhet. Många gånger sitter det mer på insidan som påverkar oss mer än vi tror när det kommer till hälsodelen.

UTBILDNING.

På hösten 2014 beslutade jag mig för att göra någonting mer med mitt kost- och hälsointresse. Jag utbildade mig till licensierad kostrådgivare hos Paleo Institute, fd MF hälsoutbildningar i Stockholm. De är ledande i Sverige på den här typen av utbildningar.

Läran har sin grund i evolutionen. Vi backar bandet till när dagens människa, homo sapiens uppkom. Då våra kroppar anpassades efter rådande förhållanden. Det har inte förändrats så mycket genom de årtusenden som passerat. Våra kroppar är fortfarande anpassade efter de förhållanden som gällde då. Alla arter, djur som människor, mår sitt bästa när man äter den föda arten är anpassad för, så kallad artegen kost. Det är den kost vi har enzymer för att bryta ner, som inte retar utan stärker vårt immunförsvar, som boostar rätt hormoner.

Utbildningen går grundligt in på näringsfysiologi, dvs vad händer i kroppen med maten? Hur bryts den ned? Till vad? Vilka hormoner frisätts? Och varför? Varför påverkar viss mat kroppen på ett sätt och annan mat på ett annat? Den tar upp kolesterol, fetter, syra/basbalans i kroppen, hormonlära, matsmältning och om hur fett, kolhydrater och protein omsätts i kroppen. Man går även in på våra vanliga folksjukdomar. Metabolt syndrom, hjärt/kärlsjukdom, högt blodtryck, autoimmuna sjukdomar, diabetes, cancer osv osv. Vad ligger bakom? Varför ökar det lavinartat? Hur kan vi på naturlig väg hjälpa kroppen till läkning?

Ge kroppen de bästa förutsättningarna för god hälsa, läkning och viktstabilitet. Det bygger på långsiktighet, att hitta en sund livsstil. Att sluta dieta och trixa med kroppen. Låta det ta tid. Ofta har det tagit lång tid att få dålig hälsa och dåligt fungerande kropp. Då måste det också få ta tid att att läk1B3CDCE1-C152-4CB0-821D-A35BF6A50A1Ba och bygga god hälsa.